Istoric şi mărturii

ISTORIC

Parohia a luat fiinţă în anul 2009, la dorinţa credincioşilor din oraşul Bonn. Vreme de mai multe luni, de viaţa duhovnicească a credincioşilor din Bonn au purtat de grijă preoţii Lazăr Mitu şi Emanuel Mitu, de la Parohia ortodoxă română din Köln.

Până la construirea unei biserici româneşti, prin bunăvoinţa parohului catolic, Hermann Bartsch, slujbele ortodoxe se desfăşoară în incinta bisericii catolice “Sfânta Margareta”
(Margarethenkirche) din Bonn – Graurheindorf.

Amplasamentul viitorului lăcaş de cult românesc va fi în imediata vecinătate a Consulatului General al României din Legionsweg, 14, Bonn. În prezent, locul este marcat de o troiţă sculptată, opera artistului român Cosmin Pol.

Slujitori:

Din grija I.P.S Serafim Joanta, în perioada 1 august 2009 – 1 august 2014, preot paroh al comunităţii ortodoxe romaneşti din Bonn a fost părintele Sebastian Emanuel Suciu.

Pr. Sebastian SuciuPărintele Sebastian Suciu s-a născut în localitatea Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, la 24 mai 1975. A absolvit Facultatea de Teologie şi ciclul de studii teologice aprofundate de la Sibiu, promoţia 1997. Este căsătorit cu Maria Natalia şi au împreuna trei copii. In 1999 este hirotonisit preot la Mănăstirea Râmeţ, de către  I.P.S Andrei. Înainte de sosirea sa la Bonn, părintele Sebastian Suciu a slujit ca preot în localităţile Târnăveni şi Braşov.

Din luna mai a anului 2010 lui i s-a alăturat Părintele Mircea Tudorache, co- slujind alături de părintele paroh până în anul 2014.

Mesajul Pr. Suciu, adresat tuturor credincioşilor şi prietenilor bisericii românesti din Bonn:

“Tuturor credincioşilor, fiilor duhovniceşti şi prietenilor Parohiei Ortodoxe Române Bonn le doresc binecuvântare de la Dumnezeu, sănătate şi spor în viaţă şi în credinţă. Vă îndemn să rămâneţi aproape de Sf. Biserică şi în ascultare de noul paroh P.C Pr. Cătălin Preda.
Cu dragoste în Hristos,
Pr. Sebastian Suciu

Părintele diacon Alexandru Roşu s-a născut la Iaşi, la 3 aprilie 1981.Diacon Alexandru Rosu
A studiat la Bucureşti, unde a absolvit Seminarul Teologic (2000) şi Facultatea de Teologie (2004). În anul 2013 a obţinut titlul de doctor în teologie cu o teză despre „Experienţa harului la Sf. Simeon Noul Teolog”, susţinută la aceeaşi Facultate.
Este căsătorit cu Irina şi au un copil.
În luna ianuarie 2014 a fost hirotonit diacon pentru Parohia ortodoxă română din Bonn de către IPS Dr. Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. In Octombrie 2015, părintele diacon Alexandru a fost hirotonit preot pentru parohia ortodoxa română Friedrichshafen-Ravensburg.

Începând cu 1 august 2014, noul paroh al parohiei ortodoxe române din Bonn este părintele Cătălin Preda. Începând cu aceeaşi dată, părintele Sebastian Suciu a devenit preotul paroh al parohiei româneşti din Ulm.

Mărturii:

Am pus pe hârtie câteva gânduri…
Inima le-a dictat, iar mâna le-a scris…
Am vrut să vă mulţumim, atât dvs,cât şi doamnei preotese, pentru tot ce aţi făcut pentru noi, pentru dragostea, mila şi mângâierea oferite, pentru că aţi sădit în jurul dvs bucurie şi îndemn!
Noi ştim ca Dumnezeu ne trimite în viaţă persoanele potrivite, în momentele potrivite, pentru a ne ajuta şi pentru a ne învăţa ceea ce trebuie şi credem că a rânduit cu un scop întalnirea noastră… Poate a vrut ca mâna dumneavoastră caldă şi mângâierea din vorba plină de dragoste să sfarăme urâtul din noi!
Vă rugăm sa ne primiţi recunoştinţa pentru liniştea şi pacea din căminul nostru şi pentru încercările de care am trecut datorită harului pe care îl aveţi! Vă mulţumim şi pentru vorbele, care adeseori ne-au strâns într-o îmbrăţişare nesfârşită de dragoste şi duioşie, care ne-au cuprins de umeri şi ne-au ridicat, nu de pe podeaua casei noastre, ci din adâncurile în care locuia sufletul nostru! Vă mulţumim că aţi auzit strigătele noastre nerostite, înnăbuşite, acolo, adânc în inimile noastre!
Am învăţat multe de la dumneavoastră:
am învăţat că a răsplăti răul cu rău este o dovadă de slăbiciune, a răsplăti răul cu bine este o dovadă de tărie!
Am învăţat că iertând, câştigăm un suflet liber şi liniştit!
Am învăţat că iubind, trăim din plin şi cu adevărat şi chiar dacă nu ni se răspunde mereu cu aceeaşi iubire, ea este, totuşi, motivul existenţei noastre!
Am învăţat cât de înălţător şi minunat este să crezi în Dumnezeu! Este adevărat că uneori nu înţelegem greutăţile şi le considerăm nemeritate, dar totodata, ni s-a dovedit că orice încercare îşi are rostul ei, iar dupa orice durere, urmează o mângâiere…
Am învăţat că făcând voia lui Dumnezeu, vom avea şi aici folos îndestulat, iar dincolo de mormânt – fericirea veşnică!
Eu m-am născut a doua oară cand v-am cunoscut… a fost un moment de răscruce pentru mine! Astăzi, însă, este totul bine… privesc in ochii familiei mele, în ochii nevinovaţi ai fetiţelor mele şi îmi dau seama cât de nemărginit este Dumnezeu! „Văd în mine murdăria întregii lumi, dar sunt mai fericită ca oricând” – da, acesta este sentimentul!
Mila Lui infinită, bunătatea şi dragostea ne-au salvat de atâtea ori şi ne-au lăsat la îndemână posibilitatea de a vă cunoaşte! Cu siguranţă sunteţi un om a lui Dumnezeu, plin de dragoste, de har şi de înţelepciune, un părinte vrednic, ales de Dumnezeu! Îndemn pe oricine să aibă curajul să vă cunoască, să participe la sfintele slujbe şi să vă audă predicând!
Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a oferit o astfel de etapă a vieţii, că ne-a oferit bucuria de a vă intalni şi vă mulţumim dumneavoastră că aţi fost dornic de a ne călăuzi pe un drum al credinţei, că v-aţi dedicat nouă, luptând mereu pentru a ne face să înţelegem care este, de fapt, scopul vieţii noastre! Aţi lăsat să înflorească în inima dumneavoastră darul lui Dumnezeu şi ne-aţi lăsat şi pe noi să ne folosim de el! Mulţumim pentru jertfa dumneavoastră neîncetată şi pentru rugăciunea pe care o înălţaţi permanent la Dumnezeu! Slava Lui pentru că, prin dumneavoastră, a făcut să răsară soarele pe cerul sufletelor noastre!
Vă cerem iertare pentru tot ce am greşit şi vă rugăm să ne pomeniţi în slujbele dumneavoastră! În numele meu, al familiei şi al tuturor celor care vă cunosc, vă respectă şi vă iubesc, vă transmit toată admiraţia şi consideraţia noastră!
Vă mulţumim, vă iubim şi vă dorim mântuire!

Nicoleta Stickelmann

Bonn, 27 iulie 2014